Інформація

Кенгуру

Кенгуру



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Кенгуру (Macropodinae) - підродина сумчастих ссавців. Поширені в Австралії, на островах Нова Гвінея, Тасманія, на архіпелазі Бісмарка. Більшість видів - наземні форми; мешкають на рівнинах, порослих густою високою травою і чагарником. Деякі пристосовані до лазіння по деревах, інші мешкають в скелястих місцях.

Сутінкові тварини; тримаються звичайно групами, дуже обережні. Рослиноїдних, але деякі поїдають черв'яків і комах. Розмножуються 1 раз на рік. Вагітність дуже коротка - 30-40 діб. Народять 1-2 недорозвинених дитинчат (у гігантського кенгуру довжина тіла дитинчати близько 3 см) і виношують їх в сумці 6-8 місяців. Перші місяці дитинча щільно прикріплений ротом до соска і молоко періодично впорскується йому в рот.

Чисельність кенгуру дуже різна. Великі види сильно винищені, деякі дрібні численні. При великій концентрації кенгуру можуть шкодити пасовищах, деякі види знищують сільськогосподарські культури. Об'єкт промислу (використовують цінне хутро і м'ясо). Кенгуру відловлюють для зоопарків, де вони добре розмножуються.

Вперше кенгуру був описаний Джеймсом Куком. На цей рахунок існує досить поширена легенда, за якою на питання дослідника: "Що це за тварина?", Вождь місцевого племені відповів: "Я не розумію", що для Кука прозвучало як "кенгуру". Втім, є й інша версія отримання імені легендарним австралійським стрибуном - вважається, що слово "gangurru" позначає в мові аборигенів північно-східній Австралії безпосередньо сама тварина.

У світі існує багато різновидів кенгуру. Прийнято виділяти близько 60-ти видів цих тварин. Найбільший кенгуру - Червоний або Сірий, може важити до 90 кг (чоловіча особина завжди крупніше жіночої, тому гранична вага має сенс визначати саме по ній), найменший - близько 1 кг (жіноча особина).

Кенгуру єдиний великий звір, що пересувається стрибками. У цьому йому допомагають сильні м'язисті ноги з еластичними ахіллового сухожилля, що діють під час стрибка як пружини, і довгий сильний хвіст, пристосований для утримання рівноваги під час Скачкова переміщення. Стандартні стрибки кенгуру робить в межах 12 метрів в довжину і 3-х в висоту. Повністю переносячи на хвіст тяжкість свого тіла, кенгуру за допомогою звільнилися задніх лап може битися зі своїм противником.

Кенгуру живуть в австралійському буші. Також їх можна побачити на пляжах або в горах. Кенгуру взагалі дуже поширені в дикій природі. Вдень вони люблять відпочивати в тінистих місцях, а вночі проявляти активність. Ця звичка, до речі кажучи, часто стає причиною аварій на заміських австралійських дорогах, де засліплені яскравим світлом фар кенгуру можуть легко зіткнутися з проїжджаючим автомобілем. Особливий вид деревних кенгуру пристосувався і до лазіння по деревах.

Кенгуру можуть розвивати велику швидкість. Так найбільші Червоні кенгуру, зазвичай рухаються зі швидкістю 20 км / год, при необхідності можуть долати короткі дистанції зі швидкістю 70 км / ч.

Кенгуру живуть недовго. Близько 9-18 років, хоча відомі випадки, коли окремі тварини доживали і до 30 років.

Все кенгуру мають сумки. Ні, сумки є тільки у самок. У самців кенгуру сумка відсутня.

Кенгуру можуть рухатися тільки вперед. Рухатися назад їм заважає великий хвіст і незвичайна форма задніх ніг.

Кенгуру живуть стадами. Якщо так можна назвати невелику групу з самця і кількох самок.

Кенгуру - тварина травоїдна. В основному, вони харчуються листям, травою і молодими корінням, які викопують передніми, схожими на руки, лапами. Мускусні щурячі кенгуру їдять також комах і черв'яків.

Кенгуру дуже полохливі. Вони намагаються і самі не підходити до людини, і його не підпускати близько до себе. Менш полохливими можна назвати тварин, підгодовують туристами, а самими доброзичливими в цьому списку виявляться особини, що живуть в спеціальних заповідниках дикої природи.

Самки кенгуру постійно вагітні. Безпосередньо вагітність у кенгуру триває близько одного місяця, після чого кенгурёнок ще близько 9 місяців знаходиться в сумці, зрідка вибираючись назовні.

Кенгуру народжують через кілька тижнів після зачаття. Робить це самка кенгуру в сидячому положенні, просунувши хвіст між ніг. Дитинча з'являється на світ дуже маленьким (максимум 25 грам) і набирається подальших сил в сумці матері, куди переповзає відразу ж після народження. Там він знаходить вкрай поживна і, що дуже важливо для його ще несформованою імунної системи, антибактеріальну молоко.

Самки кенгуру можуть виділяти два типи молока. Відбувається це тому, що в сумці кенгуру можуть перебувати два малюки: один - новонароджений, другий - уже майже дорослий.

Вилізлий з сумки кенгурёнок може загинути. Насправді, це стосується тільки самих маленьких, ще не сформувалися кенгуру, які не можуть жити без захисного і живильного середовища тіла матері. Кенгурята у віці декількох місяців ненадовго можуть залишати рятівну сумку.

Кенгуру не впадають в сплячку. Чиста правда.

М'ясо кенгуру можна вживати в їжу. Вважається, що саме кенгуру служили основним джерелом м'яса для аборигенів Австралії протягом останніх 60 тисяч років. В даний час ряд австралійських вчених, посилаючись на малу кількість шкідливих газів, що виділяються кенгуру в процесі життєдіяльності, пропонує замінити ними в харчовому ланцюжку всім звичних, але вкрай шкідливих, корів і овець. Власне ж індустрія м'яса кенгуру в сучасній історії бере свій початок з 1994 року, коли на європейський ринок з Австралії пішли активні поставки кенгурина м'яса.

Кенгуру становлять небезпеку для людини. В основному, кенгуру досить полохливі і до людини намагаються не підходити навіть на близьку відстань, проте кілька років тому були зафіксовані випадки, коли озвірілі кенгуру топили собак і нападали на людей, переважно жінок. Найчастіше причиною озлоблення тварин називають звичайний голод в посушливих районах Австралії.


Дивіться відео: Кенгуру Стубиду Кенгуру. Песни про Животных. Пинкфонг Песни для Детей (Найясніший 2022).