Інформація

Ведмідь

Ведмідь



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ведмеді (лат. Ursclassae) - родина ссавців ряду хижих. Відрізняються від інших представників псовиді більш кремезним статурою. Ведмеді всеїдні, добре лазять і плавають, швидко бігають, можуть стояти і проходити короткі відстані на задніх лапах.

Мають короткий хвіст, довгу і густу шерсть, а також відмінні нюх і слух. Полюють ввечері або на світанку. Зазвичай бояться людини, але можуть бути небезпечними в тих місцях, де вони звикли до людей, особливо полярний ведмідь і ведмідь грізлі. Несприйнятливі до бджолиних укусів. У природі природних ворогів майже не мають.

Ведмеді з'явилися більше десяти мільйонів років тому - в середньому міоцені. Розміри сучасних видів ведмедів сильно різняться, але всі вони схожі за своїм виглядом. З іншими тваринами точно не переплутаєш!

Ведмеді володіють сильними щелепами з величезними іклами. На лапах є кігті. Основна кількість ведмедів всеїдні. Але є і вибагливі. Наприклад, білий ведмідь харчується тюленями, а ведмідь-губач любить ласувати мурахами. У сімейство ведмедів в наш час входить всього 7 видів. Зона поширення - вся Євразія, Арктика, а також Америка. 3 види ведмедів - очковий, губач і малайський - мають настільки різними характеристиками, що всі три відносяться до різних родів.

Міфи про ведмедів

Вага найменшого дорослого ведмедя становить приблизно 50 кілограм. Це малайський ведмідь. При такій вазі як же його назвати маленьким щось?

Вага найбільшого ведмедя може досягати тонни. Це великий хижак - білий ведмідь.

Панда входить в сімейство ведмежих. До пори, до часу так і вважалося. Але проведені з цього приводу дослідження дали всі підстави для виділення панд в самостійне сімейство. Подібність між пандами і ведмедями тільки зовнішнє.

Бурий ведмідь найбільш відомий. Різні народи зробили його персонажем своїх казок, легенд. Бурий ведмідь має досить високим рівнем інтелекту, саме тому його виступи часто включають в циркову програму. Відомо, що серед інших диких звірів психологія ведмедя найближче до людської. В середньому, вага цього ведмедя становить триста кілограм. Однак зустрічаються як більш дрібні особини (вагою від 80 кілограм), так і більш великі представники (вагою до 800 кілограм). Довжина тіла бурих ведмедів зазвичай становить приблизно 2,5 метра. Свою назву отримав завдяки бурою забарвленням хутра.

Між представниками бурих ведмедів багато відмінностей. Колись їх навіть розділили на велике число самостійних видів. Але зараз всі різновиди бурого ведмедя утворюють один вид.

Бурий ведмідь - господар тайги. Представники цього виду заселили всю лісову зону Євразії та Північної Америки. Найбільш улюблене місце життя бурого ведмедя - старий ліс з наявними в ньому струмочками і річками. Для більшості регіонів РФ проживання в лісах бурих ведмедів вважається звичайним явищем.

Бурі ведмеді оседли. На відміну від білих. За кожним звіром варто певну ділянку землі. В його межах існують спеціальні місця, в яких ведмідь знаходить притулок, годується, залягає в барліг. Легко тут виявити ведмежі стежки - шляхи найбільш частого пересування ведмедів.

Бурий ведмідь незграбний. Але тільки на зовнішній вигляд. Зі швидкістю пересування у них все нормально - бігають бурі ведмеді швидко - розвивають швидкість до 55 кілометрів на годину.

Основна поживна база бурого ведмедя - рослинні корми. Це можуть бути різноманітні плоди, кореневища рослин, соковита зелень. Щоб урізноманітнити свій раціон представники цього виду полюють на рибу, їдять комах. А навесні об'єктом його полювання можуть стати олені, лосі і кабани. Буває, що бурий ведмідь з дивним терпінням сидить у нор бабаків і ховрахів, чекаючи їх появу.

Бурий ведмідь впадає в зимову сплячку. Вона триває від 75 до 195 днів на рік. Сплять вони в барлогах, які облаштовують під деревами, що впали. Перед тим, як залягти в сплячку, бурі ведмеді повинні накопичити достатню кількість жиру. Бувають випадки, коли бурі ведмеді не можуть заснути. Тоді вони бродять по тайзі - хитаються - звідси їх друга назва - ведмеді-шатуни.

Бурий ведмідь може загризти самку разом з ведмежатами. Травень-червень час гону у ведмедів. Коли два самця змагаються один з одним, справа часто переходить в бійку. Але ось що цікаво: після гону самець вже зовсім не бажає знати самку. Зустрівши її разом з малюками, може їх загризти.

Бурий ведмідь занесений в червону книгу. Його статус в цій книзі звучить так: "вид, що знаходиться під загрозою". За приблизними підрахунками чисельність всіх бурих ведмедів становить близько 200 тисяч особин, більшість з яких живуть в Росії.

У порівнянні з вагою дорослих особин ведмежата народжуються зовсім крихтами. Маса їх тіла становить всього півкілограма. На світло вони з'являються сліпими (прозрівають тільки через місяць) і глухими. Цілих три роки ведмежата живуть поруч з матір'ю, яка і піклується про них.

Старші ведмежата допомагають доглядати за молодшими. Зазвичай ведмедиця дає потомство раз в два роки. Старші дитинчата (в основному сестри) часто наглядають за молодшими.

Ведмідь грізлі - одна з різновидів бурого ведмедя. Грізлі заселили території Північної Америки. Він володіє більш світлим забарвленням, яка до того ж має сірий відтінок. Рослинна їжа для нього відійшла на другий план. Головне джерело живлення - полювання на копитних тварин і ловля риби. На прилеглому до Аляски острові Кадьяк мешкає найбільший підвид ведмедів грізлі - деякі особини важать сімсот кілограм.

Чорний ведмідь (барибал) відноситься до самого численного в світі виду. Він заселив лісу Канади і США. Вага цих ведмедів доходить до 150 кілограм. Чорний ведмідь всеїдний. У раціон його харчування входять плоди і листя рослин, комахи, іноді і дрібні хребетні. Ведмежата цього ведмедя народжуються в барлозі, їх вага ледве сягає трьохсот грам. Кількість дитинчат варіює від одного до чотирьох. З приходом весни ведмедиця разом з малюками залишає барліг. Приблизно через рік дитинчата відокремлюються від матері. При цьому молоді самки живуть на території матері. А молоді самці змушені шукати для себе інше місце. Відомо, що тільки 15% молодих самців виживають і досягають статевої зрілості.

У білого ведмедя кілька назв. Перше - полярний, адже він живе зовсім недалеко від Північного полюса. Друге - морський, так як цей ведмідь відмінно плаває.

У білих ведмедів біле хутро. Кілька помилкове судження. Сам хутро безбарвний, утворюється безліччю безбарвних трубочок. Просто внутрішня поверхня цих трубочок нерівна, тому вона дробить світло, відображаючи його під різними кутами - звідси і відчуття білого кольору.

Вид білий ведмідь утворився порівняно недавно. Палеонтологи відносять виникнення білих ведмедів до 250 тис. Років тому.

Білий ведмідь походить від того ж предка, що і бурий. Тільки полярний ведмідь пристосувався до життя в суворих умовах серед льодів. Популяція білих ведмедів нечисленна, тому цей вид занесений до Червоної книги.

Зона поширення білого ведмедя обмежена Арктикою. Він заселив територію до 88 градусів північної широти, найчастіше він мешкає між крижин і айсбергів. Окремих особин можна помітити більш ніж за сто кілометрів від суші. Полярні ведмеді відмінно плавають, без відпочинку абсолютно спокійно можуть проплисти до шістдесяти миль.

Білий ведмідь - хижак. На хижацтві він і спеціалізується. Полює на морських зайців, кільчастих нерпа і навіть на моржат. У терплячості і йому не відмовиш! Білий ведмідь може довгий час перебувати у дихальних лунок тюленів і при їх появі нападати на них. Але час того варто. Адже жир тюленя і його шкура - найулюбленіша страва білих ведмедів. Цікаво, що білий ведмідь може всього за одну годину з'їсти таку кількість їжі, маса якого дорівнює 10% від маси тіла самого ведмедя.

Білий ведмідь часто кочує. Дійсно, він здійснює сезонні кочівлі, які дуже тривалі за часом.

Вагітність білої ведмедиці триває до 250 днів. Цікаво, що гін у білих ведмедів доводиться на перші місяці весни, а запліднена яйцеклітина "чекає" виходу ведмедиці на сушу (це відбувається восени) - до цього моменту її розвиток припиняється.

У білих ведмедів є "пологові будинки". Пологи відбуваються в строго визначених місцях - тут же білі ведмеді в снігу споруджують барлогу. Малюки (вагою до 800 грам) народжуються в період з січня по квітень.

У білих ведмедів щодо нетривала сплячка. В середньому, два місяці. Та й сплячкою-то її можна назвати з невеликою натяжкою. Білі ведмеді не впадають в повне заціпеніння, ведмедиці можуть прокидатися, дивитися, що відбувається в барлозі, вилизувати своїх малюків.

Білі ведмеді товариські. Часто їх можна застати грають, вони доброзичливі один до одного. Спільнот білі ведмеді не утворюють.

Гімалайський ведмідь (він же білогрудий і уссурійський) відносно невеликий. Самці важать, в середньому, 130 кілограм, самки - 70 кілограм. Ці ведмеді мають примітними широкими і довгими вухами. Одна з назв гімалайський ведмідь отримав завдяки наявності світлої плями на грудях. Решта хутро чорний і трохи блискучий. У Росії ці ведмеді живуть в районі Далекого сходу, з бажанням обгрунтовуються в долинах річок.

Гімалайський ведмідь робить "ведмежі гнізда". Це заломи гілок, які залишаються після лазіння цих ведмедів по деревах. Тут вони знаходять плоди. У їжу йдуть жолуді, кедрові горіхи, плоди черемхи, а також стебла рослин. Іноді він додає в свій раціон різних комах.

У гімалайських ведмедів дуже багато пов'язано з деревами. Крім вживання в їжу їх плодів, вони влаштовують в дуплах притулку, використовують крону дерев для захисту ведмежат. У разі небезпеки самка заганяє своїх дитинчат наверх, а сама трохи далі відганяє від них увагу ворога.

Малайський ведмідь має таку ж білою плямою на грудях, як у гімалайського ведмедя. Малайський ведмідь живе в тропічних лісах Південно-Східної Азії. Він володіє гладкою шерстю, на грудях - світла пляма. Цей ведмідь всеїдний: у його раціон входить як рослинна їжа (плоди і листя), так і тваринна (комахи, плазуни, а також невеликих розмірів ссавці і птиці).

Ведмідь-губач майже в 2 рази більше малайського. Та й покритий він більш густою і довгою шерстю. Мешкає в тропіках Індії і на Цейлоні. Його найулюбленіша їжа - комахи мурахи і терміти. Чи не відмовляється він від падали, їсть і рослинну їжу. У цього ведмедя губи мають здатність витягуватися трубочкою - так йому зручніше "полювати" на мурах. Саме через цю свою особливість ведмідь і отримав свою назву - губач. Ведмедиця з дитинчатами (зазвичай малюк один або їх два) живуть разом протягом двох або трьох років.

Очковий ведмідь - єдиний представник сімейства, який мешкає в Південній Америці. Назву отримав завдяки білим колам навколо очей. Це дуже кошлатий ведмідь. Маса тіла самця може доходити до 140 кілограм. Зустрічається очковий ведмідь переважно в гірських лісах. Основна їжа - рослинна.


Дивіться відео: Маша та Ведмідь: Літо з Машею Всі серії підряд Masha and the Bear (Найясніший 2022).